Whiteboardrobot

Från Uppsala Makerspace
Hoppa till: navigering, sök

Introduktion

Makers: Björn Grundström, Gabriel Fornaeus, Christoffer Ramqvist, Christian Axelsson
Dokumentation/Manual: https://docs.google.com/document/d/1duLGSy9VI7CNxF7HdKbnpZRLDrCBBgMs1qlnjerwPi0

Under de första medlemsmötena vi hade så kom vi på iden att bygga en Whiteboard-robot, som vi skulle kunna använda då vi har Workshops på Stadsbiblioteket för att väcka intresse hos besökare. Whiteboard-roboten skulle fungera så att vi kunde låta den skriva saker såsom Uppsala Makerspace logga, med diverse information som behövs för att hitta till lokalen där vi håller till. Gabriel mfl, tog på sig uppgiften att bygga helt egen elektronik för detta, men på grund av diverse tekniska strul så gick det projektet i graven. Det slutade med att Björn hittade ett Kickstarter-projekt “gocupi” för en Whiteboard-skrivare som uppfyllde precis våra villkor, vilket vi startade detta projekt på:

Plocklista

I detta projekt använde vi en 3D-printer (Makerfarm Prusa i3v för att skriva ut alla delar. I övrigt använde vi oss av vanliga verktyg såsom knivar, skruvmejslar och tänger.

Genomförande

Alla delar printades med PLA-plast i en Makerfarm Prusa i3v 3D-printer.

Whiteboard Robot Spool 1.jpg

Whiteboard Robot Spool 2.jpg

Whiteboard Robot Spool 3.jpg

Whiteboard Robot Spool 4.jpg

Whiteboard Robot Spool 5.jpg

Varje motor monterades på ett fäste som sätts fast på Whiteboard-tavlan med en sugpropp.

Whiteboard Robot Spool Mounted Test.jpg

Detta är de färdiga väggfästena med 2st Nema 17 stegmotorer påmonterade. Varje motor är kopplad till en liten adapter som låter strömmen passera genom vanliga TP-kablar med RJ-45-kontakter, nätverkskablar finns det ju gott om. Det högra i bild är släden som pennan sitter i. På släden ska en liten servomotor monteras, som “puttar” ut släden från tavlan, när pennan ska flyttas på tavlan utan att skriva något.

Whiteboard Robot Parts.jpg

Detta är all elektronik vi behöver. Vi använder oss av en Raspberry Pi monterat i en HDMIPi, som är ett annat Kickstarter-projekt som producerat en billig LCD-skärm med tillhörande HDMI-kontroller. Raspberry Pi'n utför alla beräkningar, medans kontrollkortet (gocupi) är kopplat till Raspberry Pi'ns GPIO-portar och ger drivström till motorerna.

Whiteboard Robot Electronics 1.jpg

Whiteboard Robot Electronics 2.jpg

Whiteboard Robot Electronics 3.jpg

Whiteboard Robot Electronics 4.jpg

Den i stort sett färdigmonterade Whiteboard-roboten.

Whiteboard Robot Assembled.jpg

Alla beräkningar görs i Raspberry Pin i mjukvara skriven i go.

Whiteboard Robot Rpi.jpg

Det hände ofta att motorerna inte hade tillräckligt med kraft för att driva släden så fort, vilket gjorde att släden for iväg. Det löste vi genom att skruva ner hastigheten på utskriften, och snurra linan på en mindre spole.

Whiteboard Robot Print 1.jpg

De första lite lyckade print vi gjorde var uppochner, och förvrängda på grund av att vi hade lindat linorna på spolen åt fel håll/monterat motorerna bakochfram.

Whiteboard Robot Print 2.jpg

Whiteboard Robot Print 3.jpg

Whiteboard Robot Print 4.jpg

När vi hade lindat linan rätt så lyckades vi printa utan förvrängningar.

Whiteboard Robot Print 5.jpg

Whiteboard Robot Print 6.jpg