IoT projektet

Från Uppsala Makerspace
Hoppa till: navigering, sök

Idé

Målsättningen med projektet är att skapa platser där stadens invånare kan interagera med varandra och med staden över tid och rum. På minst fyra centrala platser i Uppsala placeras ljudstationer ut med två huvudfunktioner:

Stadens röst

ljudstationen berättar lågmält om livet i staden utifrån ett antal datadrivna källor och sensorer. Berättelsen kan handla om vattennivån i fyrisån, förseningar i tågtrafiken, antalet änder som matas vid järnbron, luftkvalite på kungsgatan, hur hektisk dagen varit baserat på antalet gånger dörrarna till S:t Per öppnats senaste dygnet osv. Exakt vilka datakällor och sensorer som ska inkluderas bör enkelt kunna ändras över tid förutsatt att det är väl specificerat hur det går till. Det innebär att det ska finnas teknisk dokumentation och en procedur som tydliggör hur t.ex. en utvecklare går tillväga för att lägga till sin sensor.

Invånarens röst

denna funktion tillåter vem som helst att avbryta stadens röst i ljudstationen för att spela in ett meddelande, alternativt rösta på tidigare meddelanden som spelas upp på begäran (meddelanden slumpas fram baserat på tid och antalet röster). Praktiskt blir ljudstationen en högtalare och fyra knappar motsvarande spela in, spela upp samt tumme upp och tumme ner.

Bakgrund

Uppsala kommun har bett Uppsala Makerspace att skissa på ett Internet of Things projekt. Förhoppningen är att vi kan hitta på ett kul koncept som också kommunen kan stödja ekonomiskt.

Ett antal medlemmar brainstormade olika idéer under en kväll i lokalen den 13 oktober. Det som beskrivs ovan var den idé som flest fastnade för. Huvudorsaken var nog att projektet känndes lagom utmanande att komma vidare med, men också för att det kan leda vidare till en mängd olika mindre projekt som kan kopplas upp till ljudstationerna.