Lådbil
Introduktion
Maker: Matthias Palmér med assistans av familj och grannar
Kostnad: ca. 1000 kr.
Status: Klart, ca. 6 dagar
Sommaren 2013 var det hyfsat väder och vi hade inga speciella planer. Att bygga en lådbil kändes som ett utmärkt sätt att engagera barnen i ett gemensamt projekt och dessutom komma ut ur lägenheten på ett sätt som inte bara handlade om att åka och bada. Jag bestämde mig och började skissa på en ritning. De följande dagarna hade vi riktigt kul, inte bara min familj utan också ett antal grannar som hängde på. Under nästan en vecka hängde både vuxna och barn på innergården för att snickra och måla.
Lådbilen placerades i bostadsföreningens miljörum där alla i föreningen har tillgång till den. Lådbilen har därefter utnyttjats intensivt, ibland flera gånger om dagen. Både av grupper av barn själva (har sett att upp till 6 barn får plats när de klämmer ihop sig), och av barn med kommenderade föräldrar som får springa bakom. Någon föräldrar har berättat att han använt den för att kombinera träning och lek med barn.
Efter 1 1/2 år så används lådbilen fortfarande efter en lagning (brädan fram sprack efter att ha krockat med trotoarkanter en gång för mycket) och två punkteringar.
Genomförande
Första tanken var att ta hjulen från en gammal barncykel och fästa dem på en lång axel. Men när jag plockat isär navet på bakhjulet så blev det klart att det inte gick att få ett hål utan att ta bort det inbyggda kullagret. Jag pratade då med en cykelverkstad och de trodde att utan kullagret skulle metallen snart slitas sönder av axeln då metallen är för mjuk. Därmed beslöt jag att göra en design där cykelhjulens egna axlar fästes i en fyrkantskonstruktion på varje sida om själva lådbilschassit. Skissen nedan är gjord med hjälp av FreeCAD.
Plankor och plywood köptes in på en brädgård, diverse spik och skruvar samt framhjulen på Clas Ohlsson. Ett extra cykelhjul på en cykelaffär. Sen började vi bygga och så snart det gick också prova att den rullade bra:
Några dagar senare var det dags att måla lådbilen, svart med blommor, eldsflammor och dödskalle blev den gyllene kompromissen :-)
Resultat
Vi blev riktigt nöjda. Några saker blev inte som på ritningen. Först och främst så satte vi aldrig dit något ryggstöd och samtidigt höjde vi taket. Orsaken var att barnen ville kunna putta på och lätt hoppa in bakifrån. Därtill valde vi att sätta dit en kurvad front vilket inte är med på ritningen, det blev helt enkelt snyggare och dessutom kan en liten person sitta där också.
Totalt sett har jag sett 6 barn åka samtidigt, fyra små tränger ihop sig på sittplatsen, en sitter under fronten och en puttar på och hoppar upp och står där bak.
Ett problem som uppstod var att frontbrädan sprack efter ett tag. Då köpte vi in en slags platta järn som vi skruvade fast i den nya brädan där bulten gick igenom (hål fanns redan i det platta järnet). På det sättet minskade vi belastningen på brädan och den har hållt sen dess.