Skillnad mellan versioner av "3D-printing"

Från Uppsala Makerspace
Hoppa till: navigering, sök
 
(15 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
För att komma igång, läs följande dokument som beskriver grunderna och hur man använder en Slicer. Manualer för de olika skrivarna finns länkade inuti.
 
* https://docs.google.com/document/d/16Mz8f0HElLhXETE6D7l14wBsxjCbCIk7Ek-XfxSIDyU/edit#
 
  
Det rekommenderas att se följande youtube-videos också
+
== Utrustning==
* [https://youtube.com/RjtglEDJRW0|Uppsala Makerspace - Introduktion till 3D-printing (Del 1 av 2, Grunder)]
+
 
* [https://youtube.com/XljmKWnfujo|Uppsala Makerspace - Introduktion till 3D-printing (Del 2 av 2, Praktisk Information)]
+
[[Maskiner och inventarier]] - En lista över våra 3D-skrivare och deras egna wiki-sidor finns även på sidan.
 +
 
 +
== Utrustning==
 +
 
 +
Följande videos är en inspelad kurs i 3D-printing som vi höll i början av 2021, som fortfarande är aktuell. Kolla gärna dessa! Vi brukar även hålla regelbundna introduktioner på plats i de praktiska momenten, men på grund av COVID-19 (uppdaterad 2021-04-12) är dessa dock inställda tills vidare, och vi hänvisar till dokument & videos för att komma igång på egen hand.
 +
* [https://www.youtube.com/watch?v=RjtglEDJRW0|Uppsala Makerspace - Introduktion till 3D-printing (Del 1 av 2, Grunder)]
 +
* [https://www.youtube.com/watch?v=XljmKWnfujo|Uppsala Makerspace - Introduktion till 3D-printing (Del 2 av 2, Praktisk Information)]
 +
 
 +
För att sedan komma igång på plats med de praktiska detaljerna, läs följande dokument som beskriver grunderna och hur man använder en Slicer. Manualer för de olika skrivarna finns länkade inuti.
 +
* https://docs.google.com/document/d/19XWKK35NRPTLjWVb1oZWj3QDdvR7VoLGUCucDeBf9Bk/edit?usp=sharing
 +
 
 +
== Installation av OctoPrint ==
 +
 
 +
Rekommenderad installation av OctoPrint:
 +
# Installera senaste OctoPi från https://octoprint.org/ på fräscht formaterat SD-kort (spara, eller ta backup på det gamla SD-kortet om du vill spara den).
 +
# Koppla in Raspberry Pin med SD-kortet till vårt interna LAN. Kolla vilken IP den får, och tilldela den istället en Static DHCP i inställningarna på vår router, så tilldelas OctoPrint samma IP varje gång istället för att man sätter Static IP på Raspberry Pin.
 +
# Öppna OctoPrint via dess IP i webbläsaren. Vid setup wizard, sätt username/password: ums / ums.
 +
# Låt allt annat vara default.
 +
# Efter installation, kom ihåg att uppdatera OctoPrint till senaste versionen.
 +
# Installera följande pluginner:
 +
#* Detailed Progess - För att få ut "Time Remaining" o.s.v på skrivarens display.
 +
#* Exclude Region - Gör så man kan avbryta delar av utskriften, om man t.ex skriver ut många delar samtidigt och någon misslyckats.
 +
#* OctoPrint-BetterHeaterTimeout - Stänger av värmen om skrivaren lämnas på.
 +
#* MeatPack ('''OBS:''' Endast om 3D-skrivaren stödjer det, t.ex senare Marlin, går att disabla senare) - GCode compression för att öka throughput över USB.
 +
#* OctoPrint-PrintTimeGenius - Bättre tidsestimat på utskrifter, som blir bättre efter varje utskrift.
 +
# Kör man någon skrivare som inte klarar ren GCODE över seriell kommunikation (t.ex vissa Makerbot/Sailfish och Flashforge), så behöver man även en plugin som transcodar GCODE till rätt format. T.ex "GPX" till Makerbot/Sailfish, och "OctoPrint-FlashForge" till Flashforge.
 +
# Under Settings/OctoPrint/Appearance, ändra Title till namnet på 3D-skrivaren, för att bättre särskilja mellan olika OctoPrint-installationer så att man vet vilken man är inloggad på.
 +
# Sätt upp en skrivarprofil (Settings/Printer/Printer Profiles) med rätt bed size / höjd och andra inställningar.
 +
# Bra settings för DetailedProgress:
 +
#* Format/eta_strftime: "%H:%M %d/%-m" (vissa firmwares fixar dock inte ":" tecknet, och ger ett error, men nyare Marlin fixar det. Ersätt med . ifall det behövs)
 +
#* Format/etl_format: "{hours:2d}h {minutes:02d}m {seconds:02d}s"

Nuvarande version från 22 juli 2023 kl. 16.03

Utrustning

Maskiner och inventarier - En lista över våra 3D-skrivare och deras egna wiki-sidor finns även på sidan.

Utrustning

Följande videos är en inspelad kurs i 3D-printing som vi höll i början av 2021, som fortfarande är aktuell. Kolla gärna dessa! Vi brukar även hålla regelbundna introduktioner på plats i de praktiska momenten, men på grund av COVID-19 (uppdaterad 2021-04-12) är dessa dock inställda tills vidare, och vi hänvisar till dokument & videos för att komma igång på egen hand.

För att sedan komma igång på plats med de praktiska detaljerna, läs följande dokument som beskriver grunderna och hur man använder en Slicer. Manualer för de olika skrivarna finns länkade inuti.

Installation av OctoPrint

Rekommenderad installation av OctoPrint:

  1. Installera senaste OctoPi från https://octoprint.org/ på fräscht formaterat SD-kort (spara, eller ta backup på det gamla SD-kortet om du vill spara den).
  2. Koppla in Raspberry Pin med SD-kortet till vårt interna LAN. Kolla vilken IP den får, och tilldela den istället en Static DHCP i inställningarna på vår router, så tilldelas OctoPrint samma IP varje gång istället för att man sätter Static IP på Raspberry Pin.
  3. Öppna OctoPrint via dess IP i webbläsaren. Vid setup wizard, sätt username/password: ums / ums.
  4. Låt allt annat vara default.
  5. Efter installation, kom ihåg att uppdatera OctoPrint till senaste versionen.
  6. Installera följande pluginner:
    • Detailed Progess - För att få ut "Time Remaining" o.s.v på skrivarens display.
    • Exclude Region - Gör så man kan avbryta delar av utskriften, om man t.ex skriver ut många delar samtidigt och någon misslyckats.
    • OctoPrint-BetterHeaterTimeout - Stänger av värmen om skrivaren lämnas på.
    • MeatPack (OBS: Endast om 3D-skrivaren stödjer det, t.ex senare Marlin, går att disabla senare) - GCode compression för att öka throughput över USB.
    • OctoPrint-PrintTimeGenius - Bättre tidsestimat på utskrifter, som blir bättre efter varje utskrift.
  7. Kör man någon skrivare som inte klarar ren GCODE över seriell kommunikation (t.ex vissa Makerbot/Sailfish och Flashforge), så behöver man även en plugin som transcodar GCODE till rätt format. T.ex "GPX" till Makerbot/Sailfish, och "OctoPrint-FlashForge" till Flashforge.
  8. Under Settings/OctoPrint/Appearance, ändra Title till namnet på 3D-skrivaren, för att bättre särskilja mellan olika OctoPrint-installationer så att man vet vilken man är inloggad på.
  9. Sätt upp en skrivarprofil (Settings/Printer/Printer Profiles) med rätt bed size / höjd och andra inställningar.
  10. Bra settings för DetailedProgress:
    • Format/eta_strftime: "%H:%M %d/%-m" (vissa firmwares fixar dock inte ":" tecknet, och ger ett error, men nyare Marlin fixar det. Ersätt med . ifall det behövs)
    • Format/etl_format: "{hours:2d}h {minutes:02d}m {seconds:02d}s"